Fontos bejegyzés

Oldalunkról: szegmens-kisokos és némi pofátlan marketing ;)

Sziasztok! :) Most, hogy nagyjából beindult a blog (és a facebook oldal is: https://www.facebook.com/Operapara/ ), szeretnénk mindenki ...

2018. április 20., péntek

Éjféli nap - Blogom, blogom, mondd meg nékem, mit olvassak ezen a héten?

Stephenie Meyer - Éjféli nap



Sorozat: Twilight Saga, V

"Jézusom, ez egyre rosszabb, most már a Takonylat is sorra került... alig várom, hogy a párkapcsolati bántalmazás ötven árnyalatáról kezdjen írni..."
Nem, oké? Semmi gond, nem kell a pánik, távol állok a sárgaházi elmeállapottól. Egyszerűen úgy gondolom, ebben az esetben érdemes szembe úszni az általános közgyűlölet izzó törmelékáradatával.
Ha még nem hallottál róla, ez a regény a Twilight Saga, avagy az Alkonyat tetralógia egyik spin offja - lett volna, ha Stephenie Meyer címeres írónő és hisztis négyéves nem hagyja félbe dacból. (Woman up, ember, szerinted még senkinek szellemi termékét nem szivárogtatták ki soha a netre?) A könyv sok újat nem hoz, egyfajta kerettörténeti lezárásként az Twilight első kötetét meséli el újra, ezúttal a férfi főszereplő, Edward, a strasszvámpír szemszögéből.
Hogy miért akarok ezzel foglalkozni? Mert hiszed vagy sem, az Éjféli nap a garancia arra, hogy Stephenie Meyer jó író. Személy szerint ez a nyolcadik mű, amit olvasok tőle, és miután végigöklendeztem a négy Twilight kötet ömlengő, mégis kiherélt romantikáját, valahol A burok környékén jutottam erre a gondolatra. Viszont nem beszéltem róla (eddig), mert az a könyv még nem tudná az írónő képességeit másnak is bebizonyítani. Hogy miért nem?
Mert nő a főszereplője... ez legalábbis az én elméletem.
Én alapvetően kedvelem a női főszereplőket, amennyiben határozottnak és érzelmileg intelligensnek vannak megírva, ennél több alapvető elvárásom nincs. Meyer viszont mind Bella Swan (Twilight Saga) töketlenkedő szociális inkompetenciájával és önzésbe hajló makacsságával, mind Melanie Stryder (A burok) ostoba ridegségével és szexualitásközpontú problémamegoldási módszereivel, és leginkább Julie Fortis, avagy Alex (A vegyész) megdöbbentően kemény, perverz kegyetlenségével, mégis ellentmondásos és inkonzisztens naivitásával képtelenek voltak bennem túl sok szimpatikus érzést kelteni - annál is inkább, hogy előbb vagy utóbb, de mindegyikük egy-egy elviselhetetlen Mary Sue-vá alakult át. Viszolyogtam tőlük, mint fő karakterektől, érthetetlen volt számomra, miért nem a messze érdekesebben megírt mellékszereplők kaptak rivaldafényt.
Nos, szerintem itt van Meyer tehetsége elásva - szó szerint. Nem jó, mi több, kifejezetten rossz a női főszereplők hiteles megformálásában. Vagy az érzelmi érettség, vagy a szociális érzékenység, vagy az önuralom, vagy az önzetlenség teljesen hiányzik belőlük. Ellenben Meyer páratlanul ügyes különböző világok kreatív megalkotásában, az előzmények magyarázatában, a hangulatteremtésben, színes minor karakterek megformálásában, és nagyon sokszor a történet szálainak vezetésében is - már ha nem hagyja, hogy azok a dög hősnők, akik a sztorik egyharmadára már öröklakást vásároltak viszkető tenyered közepén, szétbarmolják az egészet.
Ellenben itt egy férfi a főszereplő - nem fiú, hadd jelentsem ki, hiába beszélünk YA könyvről. Bárki, aki nem egy kő alatt lakik, azt hiszem, tisztában van azzal, hogy ez a sztori egy emberlány és egy vámpírsrác kalandjait meséli el, szakadt vitorlákkal evickélve a tinihormonok viharos tengerén. Viszont esetleg azt is tudhatja néhány, a popkultúrában járatos tízen- és huszonéves, hogy Edward, a vámpír Miss Meyer elképzelése szerint nem épp két éve vámpír, hanem lassan egy évszázad óta létezik. Ennek pedig van hatása a személyiségére, hála istennek.
Mert hibái vannak bőven, ahogy azt az eredeti Bella-szemszög sztorijából is már megtudhattuk. Edward még mindig egy perverz kukkoló, ha mániákus rajongása választottjáról van szó (bemászni az alvó lány szobájába, és órákig nézni, ahogy alszik??! Jézusom, kiráz a hideg...), illetve hiába ismeri meg Bellát fokozatosan, a sorozatban végigkövethető tendencia, hogy gyakorlottan félresöpri a csaj összes - átgondolt, vagy nem átgondolt - döntését, ahogy egy apuka a hisztis gyereke követeléseit. Ő jobban tudja, de MINDIG, és MINDENT. Azt is, ha vérszomjas vámpírhordák elől kell bújtatni az - amúgy önvédelemre és hideg fejjel gondolkodni teljesen képtelen - lányt, akár csak arról van szó, hogy a csaj milyen autót vásároljon. Még mindig érzelmi zsarol, képtelenül drága ajándékok elfogadására kényszerítve Bellát, és sorolhatnék még jó pár igen férfiatlan viselkedésformát.
Ellenben kénytelen vagyok elismerni, hogy Edward férfi. Nem a hormonok irányítják, amikor udvarol, védelmező ösztönei a különleges vámpírképességek nélkül is igen fejletten működnek. Nem féltékeny, de legalábbis képes helyén kezelni, amikor mégis; bízik a lányban, aki után - számomra felismerhetetlen okokból kifolyólag - a gimi összes létező hím egyede eped. Képes vészhelyzetben is átgondolt döntést hozni, ami a szerettei érdekeit helyezi előtérbe, jó a humora, és erőteljesen családcentrikus, mind Bella, mind a saját rokonai felé.
Ja igen, a Cullen-Hale család. Rajongok vega-vámpírékért, mióta az első kötetet olvastam - megint csak taps Meyernek, ezek a mellékszereplők is színes-szagos, életszerű karakterek lettek. Itt végre egész közelről ismerhetjük meg őket, és bizony bőven többet is tudunk meg róluk. A dacos, hiú Rosalie a ház falain belül időnként hisztis négy évesbe megy vissza, ami halálosan idegesítő jelenség, mégis valahol vicces. Alice gyermeki naivitása mellett végtelenül okos, Jasper manipulatív, de remek szervező, és gyorsan átlátja a legnehezebb helyzeteket is, ha nem is tudja őket mindig kezelni. Na és Esme, aki valódi anyaként gondoskodna mindenki lelki üdvéről, ha tehetné, vagy Emmett, aki Edward béna legjobb barátja amellett, hogy az okoskodó báty szerepében tetszeleg...? Az egész família úgy lett megírva, hogy ha lehetne, holnap bekopogtatnék, hogy ugyan legyenek már kedvesek átváltoztatni, mert akkor cuccolok hozzájuk. Kár, hogy még itt sem sikerült valahogy elegendő figyelmet szentelni nekik, node ha rajtam múlik, a Twilight kizárólag róluk szólna.
Összességében ha szeretnél egy benyomást kapni erről a világról, vagy belepillantanál, hogyan képzeli el Meyer a vámpírokat, viszont az official Twilight-hoz nincs se kedved, se gyomrod (megértelek); állj neki. A könyv nincs befejezve, ami egy részről nem tesz jót neki, más részről viszont jó adaggal kevesebb Bella Swan-t tartalmaz, és ennek kizárólag tapsolni tudok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése